2016. február 28., vasárnap

Káli sajt mignon


Azokról a sajtokról már sokat irtunk, melyeket reggelenként szolgálunk fel a Káli Art-ban, de most egy olyan fajta készült amit a vacsora vendégeink fognak csak kóstolni.


Legutóbbi külföldi utazásunkkor az egyik étteremben egy nagyon finom kisméretű sajt volt az előétel. Ez a kávéscsésze méretű, kívül kemény héjú, belül krémes állagú, lágy juhsajt, elsőre meglepő fogásnak tűnt, de mivel a mi éttermünkben is jól felépített menüt szolgálunk fel, bízva a helyi séf ajánlásában, és a sajt mellé kitett illatos házikenyerekben, bátran kanalaztunk bele a sajtba. Igen kanalaztunk, mert ahogy írtam ez a sajt belül krémes. A hatást, és ízeket nem részletezem, de ott rögtön elhatároztuk, hogy ezt a sajtot itthon a Káli Art Éttermében mi is szeretnénk felszolgálni.

Sok munkába (nekünk kóstolásba), és kísérletezésbe került, leginkább a készítőnek, Vikinek, de elkészült. Ezen a hétvégén vendégeink már kóstolhatják is, habár ezek még tehén tejből vannak, pár héten belül, már kecske tejből is elkészülhetnek az első darabok.

S hogy milyen csodás környezetben termelődik a tehén és kecsketej:Az ítéletidő érdeklődés hiányában elmaradt

Amikor a hét elején arról beszéltek, hogy Magyarország területén “ akár 50 cm lehetséges hó” várható, meg arról, hogy “ akár - 15 fok is...