2017. március 25., szombat

Hogy készül a borkínálat a Káli Art éttermébeA Balaton-felvidék a magyar fehérbor őshazája.
Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy vendégeink számára a környék borműhelyeiben készített legfinomabb borokat válogassuk össze. 
Ezért minden tavasszal felkerekedünk, hogy megízleljük a legfrissebb kínálatot. 

Kifejezetten azokat a kisebb pincészeteket keressük, akiknek a borai kiválók, de olyan kis mennyiségben készülnek, hogy pillanatok alatt fogynak el, ezért a kereskedelmi forgalomban nehezen fellelhetők. 
Olykor előfordul, hogy szezon közepére már el is fogy a készletünk, ezért előre is köszönjük megértésüket!


Borlapunkban megtalálhatóak a vidék jellegzetes szőlőfajtái, a legkiválóbb borászok által megkomponálva. 

 

A Káli-medence jellegzetes szőlőfajtája az Olaszrizling. 

Ez a fajta még a nagyüzemi szőlőtermesztés idejéből maradt itt, gondos szőlészek keze nyomán, átmetszve, terméskorlátozva, a legigényesebb borivó ízlésének tetsző bort ad. 
Ősi, jellegzetes fajta a kéknyelű is, ami mélyre nyúló gyökereivel, az ásványok legjavát varázsolja poharainkba. 

A mi borvidékünk......


A fehér borok mellett, a vöröseket is érdemes megkóstolni. A rómaiak idejében a Balaton-felvidéken vörös szőlő termett, napjainkban egyre többen telepítenek újra vörös fajtákat, cabernet sauvignont, merlot, kékfrankost. 

Nagy divat a buborékos bor, ezért ezek közül több féle felkerül a menüre idén is. Borbélyék Bóbitája, Follyék Buborékája, Hollósy Habzillája. 


Ha kedve támad felkeresni az általunk kedvelt borászatokat, mi szívesen megszervezzük a látogatást.                                                                                               

Ha csak szeretne néhány palackkal hazavinni kedvencéből, érdeklődjön a készletről az irodában!

Még nem foglalt szállást? tegye meg most! IDŐPONT KERESÉSIdén tavasszal elsőként Egly Márkot látogattuk meg borlapfrissítő túránk során.

Sümeg, önmagában megér néhány sort, de most a borokra és Márkra fordítsuk figyelmünket!

A sümegi Palotapince a PüspökiPalota alatt, háttérben a vár

Márk a legjobb értelemben vett megszállott. Megszállottja és szerelmese a munkájának, a szőlészetnek és borászatnak. 

A pince legmélyén,ahova csak törpejárással lehet bejutni, találtuk ezt a cégértSzavakkal nehéz leírni, amit véghezvitt. Kezdve attól, hogy kézzel ültetett el több száz szőlőtőkét a sümegi várdombon, hogy kézi munkával ápolja ezeket a töveket, hogy családja százéves ültetvényét nem vágta ki, hanem megtanulta hogyan készíthet különlegesen jó bort belőle. Minden lebeszélés ellenére feltárta az érseki palota titkos pincéjét, kikutatta a város egykori jótevője és borkereskedője hagyatékát és kiállítást készített belőle. A Palota pincét az évek során feltárt emlékekkel díszítette.
Megtalálható itt a palack, amiben már az 1800-as években bort exportáltak Sümegről a világ minden tájára és Jedlik Ányos eredeti szódás palackja is új funkciót tölt itt be, mert lámpaként üzemel.

Palota Pince egyik kóstolóterme

A százéves tőkékről szüretelt Rizling és a vároldalban termő kékfrankos lett a választottunk. 

A kóstolót egy óra hosszúra terveztük, de ez nem bizonyult elégnek, mert a történetei, a pincéje annyira érdekes volt, hogy jócskán elkéstünk a következő állomásról.


Szemerkélő esőben érkeztünk meg Badacsonyörsre, a Csendes dűlő birtokra, 

ahonnan nagy kedvencünk, a kéknyelű érkezik hozzánk. Molnár Júlia Dóra finom borkorcsolyákkal és még annál is kifinomultabb humorral fogadott és vendégelt meg bennünket. 
csikókemencében sült pogácsával várt bennünket a Csendes dűlő

Az eső és a Balatonra telepedett köd ellenére csodálatos érzés volt a házuk teraszáról végigtekinteni a jól ápolt szőlőn. Ha azt gondoljuk, hogy a borászat férfias szakma, Dóra az egyik jó példa arra, hogy kellő elszántsággal kitűnő szakmai ismerettel, jó humorral egy fiatal hölgy díjnyertes borász lehet. Ha a jól ápoltságot említettem, nem hagyhatom ki, hogy Dóra húgának útmutatása segít abban, hogy a szőlő nem csak ipari növény, hanem szemet gyönyörködtető látvány legyen.
Míg a palackok címkéjén Krúdy idézet, a palackban úgyszintén költészet van......

A 2015-ös rizlingjét választottuk a 2014-es évjáratú kéknyelűje mellé a borlapra. 

a palackok címkéjén egy egész novella olvasható

 

Nehéz szívvel vettünk búcsút a Csendes dűlőtől, de már várt bennünket Hollósy Zsombor.


Hollósy Zsombor már a Káli Art-ban mutatta be borait


Nem késhettünk, mert rangadó mérkőzésre készült Veszprémbe, ő ugyanis MKB vezérszurkoló (mint sokan mások itt Veszprém megyében) Zsombor a kézilabdázók signójával ellátott felsőben, szurkolói sálban talán szokatlan látvány lett volna, de mi tudtuk, hogy ő nem csak a külsejével, a borok címkéjével, hanem az üvegbe zárt nedűivel is képes meglepetést okozni. 

Fiatal kora ellenére már jókora szőlőn gazdálkodik, mert ahogyan mondja, szeret a szőlővel dolgozni. 

Ez is meglepő és egyben megnyugtató is. Évekig egy borászati szövetkezet vezető borásza volt, most már igazi családi vállalkozás az övé. Maga szüretel a feleségével, a bort apósa segítségével palackozza, a címkéket maga tervezi egy barát segítségével. Ha egy bor címkéjén gyerekjátékhoz hasonló ábrát talál az ember, na, az Zsomboré. Az elnevezések is beszédesek. 

Bodzilla a rizlingbor, mert színe és íze a bodzavirágra emlékeztet. 

Habzilla a buborékos, habzó bora. 

Tücsibor nevet kapta a kékfrankos rosé, Zsombor felesége után, és valóban olyan szép és könnyed a bor, mint amilyen az ő párja.

 

 

 Folytatás következik........... ha kíváncsi rá, kérem kövesse a blogot!

Az ítéletidő érdeklődés hiányában elmaradt

Amikor a hét elején arról beszéltek, hogy Magyarország területén “ akár 50 cm lehetséges hó” várható, meg arról, hogy “ akár - 15 fok is...