2017. július 15., szombat

Mézet a méhésztől, barackot a barackosból vegyünk!Aki csak teheti, kóstolja meg a különbséget a fán megérett, frissen szedett barack és azon társai között, akik messzi vidékről, kényszerérés, hűtés és szállítás után kerülnek asztalunkra.
Én tudom, mert mindkettőt volt alkalmam kipróbálni, hogy van közötte különbség.

Mi hetente három alkalommal a zánkai barackosból hozzuk a barackot és a nektarint vendégeinknek, akiknek egész nap lehetőségük van fogyasztani belőle. Reggeltől estig, ahogyan fogy, pótoljuk az étteremben kikészített gyümölcstálon.A barackos tulajdonosa helyi gazda, aki nagyon ért a gyümölcsfákhoz. Szinte együtt él a növényeivel, mindig tudja, mikor milyen munkát kívánnak, mikor kell őket szüretelni. Aki felkeresi délutánonként a barackost, mindig beszélhet vele néhány szót és szinte a kezéből veheti át a friss gyümölcsöt.
Különleges kapcsolat ez, ezek után még nagyobb kedvvel ízleljük a csodás gyümölcsöket.Vacsorakor egyik kedvenc desszertünk a grillezett őszibarack, a barackokat félbevágjuk magház helyét mézzel elkevert mandulával megtöltjük, finoman meggrillezzük, csak annyira, hogy karamellás ízt kapjon és egy gombóc vanília fagylalttal tálaljuk. Forró nyári nap után kellemes egy ilyen könnyű desszert.

A méz: Természetes, hogy a méz is környékbeli. Minden hónapban más és más virág ontja a virágport, melyből a szorgos Káli-méhecskék azonnal ízletes mézet készítenek. Legtöbb méz, amit használunk akácvirágból van.


Nem csak a barackhoz használjuk, hanem az ízletes brazil kávéból készült melange tetejét is evvel a zamatos mézzel csorgatjuk meg.Az ítéletidő érdeklődés hiányában elmaradt

Amikor a hét elején arról beszéltek, hogy Magyarország területén “ akár 50 cm lehetséges hó” várható, meg arról, hogy “ akár - 15 fok is...